+36 20 977 7988

Csodás rolók és lapok

Napjainkban már rengeteg opció van a függöny fazonának kialakítására. A hagyományos karnisról lelógó, akár földig érő, hosszú függönyök kezdenek háttérbe szorulni, és a lapfüggönyök, római rolók hódítanak. Már nem is sötétítőként funkcionálnak, hanem a fényáteresztő függöny helyét foglalják el. A sötétítést pedig egy egyszerű pliszével oldják meg, ami szinte láthatatlan a roló vagy lap mögött.

A lapoknál fontos, hogy minimum helyigénye egy lap szélessége, ez kb 45-60 cm lehet, a karnis szélességétől függően. Túl kicsit nem érdemes csinálni, mert elveszik a varázsa, nem adja ki a mintákat, túl nagyot pedig azért nem, mert ha nem tudjuk elhelyezni az ablakon kívül, elhúzva is sokat takar a fényből. Általában minimum 3 soros sínre van szükség, ezen maximum 6 lap fér el, ha két oldalra húzzuk szét. Vannak kifejezetten lapfüggönyöknek készített design és egyszerű sínek is, de a műanyag profil is jó alternatíva lehet.

Attól függően, hogy milyen a függönytartó, a lapok úgy lesznek elkészítve. Alulra mindig egy súlylapot rakunk, de ha nincs a sínhez lapfüggöny rögzítésére alkalmas, tépőzáras csúszó, akkor a lap tetejére is egy súly megy. Amire nagyon fontos figyelnünk, hogy a ennél a függöny típusnál az a szép, ha feszesen lóg. Amikor vasalásnál elnyújtjuk a széleit, megrogyik és nem mutat jól, nem lesz dekoratív. Ezt azzal is el tudjuk érni, ha kézzel húzkodjuk naponta. Ilyenkor érdemes kezelőszerkezettel kérni, akkor a zsinórozással mozgatjuk a függönyt.

A római rolónál már könnyebben el tudunk igazodni. Mi csak egy fajta szerkezetet használunk, ami az évek során bizonyított, így a függöny könnyedén mozgatható. Az anyagok tekintetében már sokkal tágabb a választás lehetősége. Dekor és fényáteresztő anyagból is készülhet, csak arra kell figyelni, hogy a textil szövése ne legyen túl sérülékeny, a súlyozás hatására ne mozduljanak el a szálak.

Ez a típus egy elegáns minimalista lakásban és egy romantikus hangulatú térben is kiválóan megállja a helyét, hiszen a stílusa az anyag fajtájától függ, nem a fazonjától. Gyöngyláncos mozgatása segít abban, hogy a nekünk megfelelő állásba tudjuk rakni, ezáltal annyi fényt engedünk be, vagy annyi üvegfelületet hagyunk szabadon, ami nekünk abban a pillanatban ideális. Valamennyi helyigénye van ugyan, de ez a magasságától függően 25-30 cm lehet.

Ezt érdemes mérlegelni, ha egy nyíló ablakról van szó. A technikai részletek kiszámolásában mindig szívesen segítünk, hogy tökéletesen a helyére passzoljon a kiválasztott darab.

Rolóból nem csak mozgatható létezik, ha egyébként nem szeretnénk felhúzni és leengedni, választhatjuk a fix megoldást is, ami gyakorlatilag egy tépőzár sínre felrakott kifeszített függöny lesz. Itt is megcsináljuk a rakásokat, és nagyon hasonló lesz, mint az eredeti verzió, csupán nem feltétlenül szükséges bele a merevítő pálca. A súlylapot viszont mind a két verziónál kötelezően bele kell tenni, hogy megfelelően álljon a karnison a függöny.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, szeretettel várjuk üzletünkben, ahol személyesen is elmondunk minden lényeges információt, és egy személyre szabott árajánlatot is kaphat álmai függönyére.

Related Posts