+36 20 977 7988

Segítség méretvételhez

wander-fleur-404465

Pár hasznos információ a függöny méretének levételéhez:
Figyelem! A pontos méretek elengedhetetlenek ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudjunk együtt dolgozni!

A legfontosabb függönymérési szempontok:
Soha ne az ablakot mérjük le, hanem inkább a karnis két tartó közötti távolságát, vagy a sín teljes hosszát. Ebből tudunk számolni megfelelő anyagmennyiséget, 1:1,5 arányt, vagy1:2, 1:2,5 arányt akár. Ez teszi függővé, hogy mennyi anyagot kell megvásárolnunk.
Ha lehetséges, a karnis hossza haladja meg az ablak szélességét mindkét oldalon legalább 20 centivel, hogy az összehúzott függöny ne takarja el az ablakot, ne takarjon az ablakba. Szélesebb ablaknál érdemes kicsit több túllógást hagyni, hogy ha nem csak oldalsálat választunk, hanem teljes sötétítőt, akkor széthúzva ne takarjon bele az ablakba, így nem fog fényt elvenni.
Az ablak felett legalább 15 centiméter távolság ajánlott, de általában azt szoktuk javasolni, ha nem mennyezetre kerül a karnis, felezzék meg a plafon és az ablaknyílás közti távolságot. Főleg kisméretű szobákba, termekbe ajánljuk a mennyezeti karnis alkalmazását, de az a tapasztalatunk, hogy a mennyezetre szerelt karnis mindenhol kiválóan helyt áll, ez mellett háziasszony barát is, hiszen nem áll meg a por a karnis tetején, és növeli a teret is.

Két, közvetlen egymás melletti lévő ablakot általában egyként kezelünk, így oda a tervezésnél egy karnist javaslunk. Ez több okból praktikus számunkra, hiszen a sötétítőt elhúzva bőven van helyünk és lehetőségünk, hogy a nagyobb anyagmennyiséget is gond nélkül kihozzuk az ablak síkjából. Célszerű a teljes magasságból levonni 1-2 centimétert, vagy ha ezt nem tesszük meg, jelezni a szakembernek, így az elkészült függöny, sötétítő nem rogy meg a földön. Amennyiben nem hagyományos függönyt szeretnének, hanem mondjuk pántos vagy ringlis kivitelben gondolkodnak, úgy érdemes a rúd tetejétől mérni a magasságot, hogy a függöny ne legyen rövid.

Amennyiben az ablakunk alatt valamilyen fűtőtest vagy munkapult, íróasztal van, lehetőségeinkhez mérten a párkány alá érdemes engedni csak a függönyt pár centivel, vagy ha nagyobb a hely, akkor a párkány és az asztal/fűtőtest között nagyjából egyenlő távolságig.

Amennyiben munkapult helyezkedik el az ablak alatt, megfontolandó, hogy az ablak síkjában maradjunk. Ilyenkor több méretet is érdemes levennünk: Az ablakkeret méretét, a kilincs helyzetét és az üveg méretét is. Főleg akkor praktikus ezen méretek tudatában lenni, ha hagyományos függöny nem fér el, és valamilyen árnyékolástechnikai eszközt fogunk alkalmazni.

Néhány tanács a további méretvételhez:
Amikor mérünk, a legpraktikusabb azt egy mérőszalaggal tenni, hogy minél pontosabb adatokat kapjunk.
Amennyiben földig érő függönyt tervezünk, a magasságot érdemes több helyen ellenőrizni, mert lehetséges, hogy más-más adatokat kapunk. Ha nem túl nagy az eltérés, érdemes a kisebb magassághoz tartani, viszont ha nagyon srég a karnis, érdemes a függönyt is ennek fényében elkészíteni.
Ha a meglévő függönyünk tökéletes méretben, azt is lemérhetjük, illetve bevihetjük az üzletbe méretvételre, viszont ha otthon mérjük, semmiképp ne a szabadon lógó aljánál tegyük, mert nem tudhatjuk pontosan, hogy a felvarrt ráncoló milyen arányban húz, illetve mennyivel több vagy kevesebb anyag van benne a megszabottnál.
A vitrázs függönyöknél minden esetben az ablak méreteit mérjék, ha nem szeretnék, hogy a tetejétől az aljáig lógjon, érdemes a kilincs elhelyezkedését figyelembe venni, hogy a vitrázsrúd vagy kávéházi rúd oda kerüljön, ahova szeretné. Amennyiben nem sztenderd méretű függönyre van szükségünk (30/45/60/90/120 cm) akkor valószínűleg varratni kell.
Felső drapéria mérésénél a karnis és az ablak nyíló magasságának a távolságát kell mérni, mínusz 1 cm. Ez azért fontos, mert így nem áll fenn annak a veszélye, hogy becsípjük a drapériánkat az ablaknál.

Amennyiben nem biztos a mérés pontosságában, vagy nem szeretne ezzel fáradni, keresse fel munkatársunkat és helyszíni felmérés után pontos számolásokat tudunk végezni, illetve a kivitelezés is pontos méretek alapján fog történni.

A felmérés Mór 90 km-es körzetében INGYENES, így kérje bátran segítségünket!

Related Posts